• 10-12 sztuk zielonych szparagów,
  • kilka ziemniaczków,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu,
  • 6 łyżek posiekanego koperku,
  • 6 łyżek posiekanego szczypiorku,
  • 1/3 opakowania sera feta naturalnego.

W garnku z grubym dnem na maśle podsmażyć przez około 3-4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i pokrojony w cienkie talarki czosnek, zamieszać i smażyć razem przez około 2 minuty. Wlać gorący (!) bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 – 15 minut do czasu aż ziemniaki zmiękną. Odłamać twarde i jasne końce szparagów i wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojone szparagi i ich główki. I gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać koperek i odstawić z ognia. Nalewać do talerzy, podawać z pokruszonym serem feta i szczypiorkiem. Dla Scholi bez fety i zmiksować

Zdrowego i Smacznego!

%d