• 1 średniej wielkości kalafior,
  • 1 seler [jeśli duży to pół],
  • 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku,
  • kawałek pora,
  • około 2 cm korzenia imbiru lub 1 łyżka suszonego,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 litr bulionu,
  • 3 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • sól.

 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i szklimy cebulę z pokrojonym porem, następnie dodajemy resztę rozdrobnionych warzyw, na koniec dodajemy różyczki kalafiora, po chwili smażenia [intensywnie mieszamy] wlewamy gorący bulion, gotujemy około 15 minut dodajemy przyprawy i wlewamy mleczko kokosowe. Całość blendujemy.
Podajemy na ciepło.

Zdrowego i Smacznego!
Schola i Wanda