- 1 średniej wielkości kalafior,
- 1 seler [jeśli duży to pół],
- 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- około 2 cm korzenia imbiru lub 1 łyżka suszonego,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 1 litr bulionu,
- 3 łyżki masła,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- sól.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i szklimy cebulę z pokrojonym porem, następnie dodajemy resztę rozdrobnionych warzyw, na koniec dodajemy różyczki kalafiora, po chwili smażenia [intensywnie mieszamy] wlewamy gorący bulion, gotujemy około 15 minut dodajemy przyprawy i wlewamy mleczko kokosowe. Całość blendujemy.
Podajemy na ciepło.
Zdrowego i Smacznego!
Schola i Wanda
Najnowsze komentarze