Składniki Na Jaglane Pulpeciki:

200 gram ciecierzycy

2 ząbki czosnku

60 gram kaszy jaglanej

6 ml oliwy z oliwek

5 gram natki pietruszki

140 gram pora

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki papryki suszonej

Szczypta pieprzu czarnego

¼ łyżeczki soli himalajskiej

 

Składniki na Sos Pomidorowy:

400 gram pomidorów z puszki

30 gram świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

5 gram papryczki chili

1 łyżka oliwy z oliwek

5 gram cukru brązowego

Szczypta pieprzu

Szczypta soli

 

Przygotowanie pulpecików:

  1. Kaszę jaglaną ugotować (w proporcjach: 1 porcja kaszy –2 porcje wody) i ostudzić.
  2. Pora umyć i pokroić na plasterki. Zeszklić na 1 łyżce oliwy, ostudzić.
  3. Ugotowaną kaszę i pora włożyć do melaksera, dodać ugotowaną odcedzoną ciecierzycę. Dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki natki oraz 1 łyżkę oliwy. Zmiksować na gładką masę.
  4. Z powstałej masy ulepić małe pulpeciki i ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia. Stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 25 minut.

Przygotowanie Sosu Pomidorowego:

  1. W rondelku na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojoną papryczkę chili bez pestek i wymieszać. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Następnie zmiksować na bardziej gładki sos. Pod koniec miksowania dodać liście bazylii.