Składniki Na Jaglane Pulpeciki:
200 gram ciecierzycy
2 ząbki czosnku
60 gram kaszy jaglanej
6 ml oliwy z oliwek
5 gram natki pietruszki
140 gram pora
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki papryki suszonej
Szczypta pieprzu czarnego
¼ łyżeczki soli himalajskiej
Składniki na Sos Pomidorowy:
400 gram pomidorów z puszki
30 gram świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
5 gram papryczki chili
1 łyżka oliwy z oliwek
5 gram cukru brązowego
Szczypta pieprzu
Szczypta soli
Przygotowanie pulpecików:
- Kaszę jaglaną ugotować (w proporcjach: 1 porcja kaszy –2 porcje wody) i ostudzić.
- Pora umyć i pokroić na plasterki. Zeszklić na 1 łyżce oliwy, ostudzić.
- Ugotowaną kaszę i pora włożyć do melaksera, dodać ugotowaną odcedzoną ciecierzycę. Dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki natki oraz 1 łyżkę oliwy. Zmiksować na gładką masę.
- Z powstałej masy ulepić małe pulpeciki i ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia. Stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 25 minut.
Przygotowanie Sosu Pomidorowego:
- W rondelku na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojoną papryczkę chili bez pestek i wymieszać. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- Następnie zmiksować na bardziej gładki sos. Pod koniec miksowania dodać liście bazylii.
Najnowsze komentarze