Składniki na formę 15×25 cm:

¾ szklanki surowej kaszy jaglanej

1 ¼ szklanki wrzątku

3 jajka

50 ml oleju (użyłam kokosowego)

100 gram gorzkiej bezglutenowej czekolady

¾ szklanki cukru (erytrytol)

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

½ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam ryżowej)

1/3 szklanki mleka roślinnego

Garść orzechów pekan

 

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie płuczemy, wsypujemy do gotującego się wrzątku, gotujemy 15 minut do odparowania wody. (zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem, aby spęczniała). Gotową kaszę studzimy.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, również studzimy.
  3. Kaszę blendujemy na papkę, dodajemy jajka, olej, czekoladę, cukier, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz mleko. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę wylewamy do formy, rozprowadzamy masę równomiernie. Na wierzchu układamy orzechy.
  5. Ciasto pieczemy około 40-45 minut, studzimy w formie.