Składniki na formę 15×25 cm:
¾ szklanki surowej kaszy jaglanej
1 ¼ szklanki wrzątku
3 jajka
50 ml oleju (użyłam kokosowego)
100 gram gorzkiej bezglutenowej czekolady
¾ szklanki cukru (erytrytol)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
½ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam ryżowej)
1/3 szklanki mleka roślinnego
Garść orzechów pekan
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie płuczemy, wsypujemy do gotującego się wrzątku, gotujemy 15 minut do odparowania wody. (zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem, aby spęczniała). Gotową kaszę studzimy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, również studzimy.
- Kaszę blendujemy na papkę, dodajemy jajka, olej, czekoladę, cukier, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz mleko. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę wylewamy do formy, rozprowadzamy masę równomiernie. Na wierzchu układamy orzechy.
- Ciasto pieczemy około 40-45 minut, studzimy w formie.
Najnowsze komentarze