Składniki:
75 gram mąki ryżowej + 1 łyżka dodatkowo
40 gram mąki ziemniaczanej
10 gram skrobi z tapioki
60 gram ksylitolu
70 ml wody gazowanej
60 ml oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie
- Przesiej i wymieszaj ze sobą w jednej misce: mąkę ryżową (1 łyżkę zostaw na później), ziemniaczaną, skrobię z tapioki i proszek do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodaj do mieszanki mąk i zmiksuj.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Używając szpatułki delikatnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj łyżkę mąki ryżowej, do drugiej łyżkę kakao. Dokładnie wymieszaj każdą z nich.
- Formę na ciasto (8×15 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej masę kakaową, a następnie warstwę białą.
- Piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Najnowsze komentarze