• 2 pory,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cm imbiru lub 2 łyżeczki zmielonego,
  • 500 ml bulionu warzywno-mięsnego,
  • tymianek 2 łyżeczki,
  • szczypiorek
  • sól i pieprz.

Ziemniaki, pietruszki, cebule i czosnek obrać. Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce, czosnek oraz imbir w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki i zeszklić warzywa na maśle, dodać pozostałe składniki i wszystko razem delikatnie podsmażyć, doprawić do smaku. Zalać wszystko gorącym bulionem, kiedy warzywa zmiękną zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Zdrowego i Smacznego!

%d