- 2 pory,
- 5 ziemniaków,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cm imbiru lub 2 łyżeczki zmielonego,
- 500 ml bulionu warzywno-mięsnego,
- tymianek 2 łyżeczki,
- szczypiorek
- sól i pieprz.
Ziemniaki, pietruszki, cebule i czosnek obrać. Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce, czosnek oraz imbir w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki i zeszklić warzywa na maśle, dodać pozostałe składniki i wszystko razem delikatnie podsmażyć, doprawić do smaku. Zalać wszystko gorącym bulionem, kiedy warzywa zmiękną zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.
Zdrowego i Smacznego!
Najnowsze komentarze