• 800 ml bulionu,
  • 250-300 gram mleka kokosowego,
  • 3 garście szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duży ziemniak,
  • 400 gram bobu [ ważonego bez łupinek lub 600 gram w łupinkach],
  • natka kolendry [lub pietruszki],
  • 3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu.

Posiekaj liście szpinaku, na rozgrzane masło wrzuć posiekaną cebule i czosnek i przesmaż przez 2-3 minuty, dodaj pokrojonego ziemniaka, a także surowy obrany z łupinek bób, wszystko zalej gorącym bulionem i gotuj aż do miękkości bobu. Dodaj szpinak, zamieszaj i pogotuj chwilę. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Zmiksuj wszystko na gładki krem, do gotowego dania dodaj mleko kokosowe według uznania. Talerze ozdób posiekaną kolendrą i uprażonym sezamem. Można tą zupkę zrobić z kalarepki- zamiast bobu.

Zdrowego i Smacznego!
Schola i Wanda

%d