- 800 ml bulionu,
- 250-300 gram mleka kokosowego,
- 3 garście szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duży ziemniak,
- 400 gram bobu [ ważonego bez łupinek lub 600 gram w łupinkach],
- natka kolendry [lub pietruszki],
- 3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu.
Posiekaj liście szpinaku, na rozgrzane masło wrzuć posiekaną cebule i czosnek i przesmaż przez 2-3 minuty, dodaj pokrojonego ziemniaka, a także surowy obrany z łupinek bób, wszystko zalej gorącym bulionem i gotuj aż do miękkości bobu. Dodaj szpinak, zamieszaj i pogotuj chwilę. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Zmiksuj wszystko na gładki krem, do gotowego dania dodaj mleko kokosowe według uznania. Talerze ozdób posiekaną kolendrą i uprażonym sezamem. Można tą zupkę zrobić z kalarepki- zamiast bobu.
Zdrowego i Smacznego!
Schola i Wanda
Najnowsze komentarze