• 1 jajko,
  • 250 gram pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1.2 kg kalafiora,
  • natka pietruszki,
  • 1.2 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego.

Mięso wymieszaj z kalafiorem startym na grubych oczkach, cebulką drobno pokrojoną, posiekaną pietruszką i posiekanymi drobno pieczarkami, wszystko dokładnie wymieszaj, wbij jajko, dodaj przyprawy i dolej pół szklanki wody zimniej mineralnej. Wyrabiaj masę około 10-15 minut. Następnie formułuj kotleciki mocząc dłonie w zimnej wodzie. Kotleciki pieczemy w specjalnych garnkach bez tłuszczu lub w piekarniku – wtedy 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Można spróbować usmażyć na smalczyku domowym. Podajemy z dowolną sałatką z sałat, ogórka

Zdrowego i Smacznego!

%d