• 2 wiązki zielonych szparagów,
  • bulion drobiowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml oliwy,
  • świeże listki oregano,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła.

Szparagi myjemy i obcinamy ich twarde końcówki. W rondlu roztapiamy masło. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy około 5 minut, podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości – przez około 10 minut. Całość blendujemy na krem- nie powinien być zbyt gęsty, doprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku drobniutko kroimy następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię na kilka sekund, tylko dla uwolnienia aromatu pozbycia się zbyt dużej ostrości- nie przypalić ! Kilka gałązek oregano drobniutko kroimy i mieszamy z czosnkiem i oliwą. Każdą miseczkę zupy zaciągamy łyżką przygotowanej oliwy

%d